Povești de succes

Descoperiți poveștile inspiraționale locuitorilor din Județul Satu Mare. Aflați cum au fost transformate viețile lor prin educație și învățare interculturală și cum au devenit agenți ai schimbării în comunitatea lor.

Otrava Mark povestește despre prietenul lui, dirijorul fanfarei din Căpleni. El a terminat clasele I-VIII la Căpleni, a studiat în Carei, Debrecen și Budapesta, unde a reușit să termine facultatea de muzică. A lucrat la Filarmonica de Stat din Oradea, dar când a avut timp a venit acasă și a ajutat orchestra din Căpleni. După un timp a renunțat la Oradea și a hotărăt să se mute definitiv acasă, pentru că acea comunitatea din Căpleni este foarte importantă pentru el. Momentan el este dirijorul fanfarei din Căpleni și a avut numeroase succese.

Kallay Istvan povestește despre prietenul lui de 22 de ani care a terminat clasele I-VIII la Supur și a continuat studiile la Satu Mare și a reușit să termină facultatea de inginerie și are un loc de muncă foarte bun.

Doamna profesor Elena Bota povestește despre un fost elev de etnie romă. A fost olimpic la faza pe țară locul 2 și 3, trei ani la rând la specialitatea prelucrarea lemnului. A urmat multe cursuri postliceale de operator centru comandă numerică, lucrează la fabrica de mobilă din Satu Mare și creează programe pentru centrul de comandă numerică ceea ce nu este un lucru ușor. Este foarte apreciat la locul de muncă.

Un tânăr de 36 de ani cu ambiție și perseverență, a absolvit Facultatea de Administrație Publică din cadrul Univestității Babeș Bolyai . În anul 2009 a început ca voluntar la Asociația Partida Romilor ,,Pro-Europa’’ după scurt timp a devenit secretar si Președinte la Organizația Județeană de Tineret. În perioada 2018-2021 a lucrat la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Județul Satu Mare. Unul dintre visele lui s-a împlinit când a devenit primul consilier rom ales în Consiliul Județean Satu Mare în 2021. În anul 2022 a fost ales în funcția de președinte al Asociației Partida Romilor ,,Pro-Europa’’ filiala jud. Satu Mare. Este cel mai tânăr președinte în cadrul PRPE.

O tânără de etnie romă a știut de mică că ea va deveni doctor, și pentru asta a învățat zi și noapte. A terminat Facultatea de Psihologie și Masterat cu nota 10 din cadrul Universității Babeș Bolyai Cluj Napoca, unde a și lucrat ca asistent universitar 2 ani. A lucrat ca asistent cercetător la Institutul Pentru Studierea Probemelor Minorităților Națională, Cluj Napoca, a lucrat ca psiholog la Organizatia Caritas Satu Mare. Visul ei a devenit realitate când a terminat studiile doctorale la Universitate Eötvös Loránd din Budapesta la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației. Momentan este profesor de psihologie la Universitatea Babeș Bolyai.

Un tânăr de 35 de ani, se angajează să îmbunătățească soarta comunităților de romi. În 2009 a absolvit Universitatea Babes Bolyai, specializarea în Științe Politice. După aceea, s-a mutat înapoi în satul natal, Acâș, s-a angajat la Primărie ca Expert Local pentru Problemele Romilor, a lucrat 10 ani și a oferit un ajutor eficient pentru comunitatea locală. A profitat de orice ocazie pentru a-și îmbunătăți cunoștințele. Din 2021, este angajat al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Judetul Satu Mare, și lucrează ca și consilier manager de proiecte. El consideră că educația este singura modalitate de a îmbunătăți semnificativ situația romilor în societate pe termen lung.