Sikertörténetek

Megtudhatja, hogyan változtatták meg az életüket az interkulturális oktatás és tanulás révén, és hogyan lettek a változás közvetítői a saját közösségükben.

Otrava Mark barátjáról, a kaplonyi fúvószenekar karmesteréről mesél. Az általános iskolát Kaplonyban végezte el, majd Nagykárolyban és Debrecenben tanult tovább, Budapesten pedig sikerült elvégeznie a zeneművészeti főiskolát. S bár a Nagyváradi Állami Filharmóniában dolgozott, amikor ideje engedte, hazajött és segített a zenekarnak Kaplonyban. Egy idő után feladta nagyváradi életét, és úgy döntött, végleg hazaköltözik, mert nagyon fontos számára az a kaplonyi közösség. Jelenleg a kaplonyi fúvószenekar karmestere, és számos sikert aratnak együtt.

Kallay István arról a 22 éves barátjáról mesél, aki Szoporon végezte az I-VIII. osztályt, és Szatmárnémetiben folytatta tanulmányait, később sikerült elvégeznie a mérnöki kart, és most nagyon jó állása van.

Elena Bota tanárnő egy volt roma származású diákjáról mesél. A famegmunkálás szakterületen országos szinten második és harmadik helyet szerzett tantárgyversenyeken két egymást követő évben is. Számos kiegészítő tanfolyamon is részt vet vezérlőközpont-kezelőként. Jelenleg egy bőtorgyérban dolgozik, ahol maga ír programokat vezérlőközpontok számára és nagyrabecsült munkaerőként beszélnek róla.

A 36 éves, ambiciózus és kitartó fiatalember a Babeș Bolyai Tudományegyetem államigazgatási karán szerzett diplomát. 2009-ben önkéntesként kezdett az „Pro-Europa” Roma Pártnál, rövid idő után a part megyei ifjúsági szervezet titkára és elnöke lett. 2018-2021 között a Szatmár Megyei Közösségi Fejlesztési Társulásnál dolgozott. Egyik álma vált valóra, amikor 2021-ben ő lett az első roma tanácsos, akit beválasztottak a Szatmár Megyei Tanácsba. 2022-ben a „Pro-Európa” Roma Párt Szatmár megyei szervezetének elnökévé választották. Ő a párt legfiatalabb helyi elnöke.

Egy fiatal roma nő már kiskorában tudta, hogy orvos lesz, ezért éjjel-nappal tanult. A kolozsvári Babeș Bolyai Tudományegyetem Pszichológiai Karán és mesterképzésben 10-es érdemjeggyel szerzett diplomát, majd 2 évig tanársegédként is alkalmazták. Dolgozott tudományos asszisztensként a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet, pszichológusként a Caritas Szatmárnémeti Szervezeténél dolgozott. Álma valóra vált, amikor doktori tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pszichológiai és Neveléstudományi Karán végezte. Jelenleg a Babeș Bolyai Tudományegyetem pszichológia professzora.

35 éves fiatalember, elkötelezett a roma közösségek sorsának javítása iránt. 2009-ben szerzett diplomát a Babes Bolyai Tudományegyetem politológia szakán. Ezt követően visszaköltözött szülőfalujába, Ákosra, ahol a polgármesteri hivatalnál helyezkedett el romakérdések helyi szakértőjeként. Itt tíz évig dolgozott és hatékony segítséget nyújtott a helyi közösségnek. Minden lehetőséget megragadott tudásának fejlesztésére. 2021-től a Szatmár Megyei Közösségi Fejlesztési Társulás munkatársa, projektmenedzsment tanácsadóként dolgozik. Úgy véli, az oktatás az egyetlen módja annak, hogy hosszú távon jelentősen javuljon a romák társadalmi helyzete.

Partenerek

A Nagykárolyi „Simion Bărnuțiu” Szakközépiskola, az Erdődi Technológiai Líceum, a Sárközújlaki „George Barițiu” Szakközépiskola, a Tasnádi Technológiai Líceum és az Alsószopori „Petru Cupcea” Szakközépiskola.